تاریخچه بازاریابی
مقدمه
امروزه بازاریابی به عنوان ترکیبی از استراتژی ها و فناوری شناخته می شود .تاریخچه بازاریابی همانطور که قرار است در این مقاله بشناسیم ، ابتدا بسیار ساده بوده و به عنوان راهی برای فروش کالاها و خدمات آغاز شده است.
تلاش برای توسعه ارتباطات و فروش کالا و خدمات از زمان چین و هند باستان وجود داشته است . این گونه فعالیت ها ممکن است در آن زمان تحت نام بازاریابی شناخته نشده بود، اما ایده های اولیه بازاریابی از همان جا شروع به توسعه کرد.
بازاریابی در دوران باستان
محققان شواهدی از تبلیغات،مارک های تجاری ، روشهای بسته بندی و برچسب گذاری در دوران باستان پیدا کرده اند. به عنوان مثال شخصی در سال 35 قبل از میلاد در شهر پمپئی، سس ماهی تولید می کرده است. شواهدی از راهرو خانه این فرد ، مشخص می کند که او از مارک تجاری (برند) و بسته بندی های جذاب و حتی برچسب در آن دوران برای محصول خود استفاده می کرده است.
دیوید ونگِ رو(محقق بازاریابی ) استدلال کرده است که مارک تجاری بعد از انقلاب شهری در بین النهرین در قرن چهارم قبل از میلاد دیده شده اند. بازاریابی، هنگامی که اقتصادهای بزرگ دنیا در مقیاس وسیع شروع به تولید کالاهای مختلف مانند نوشیدنی های الکلی و لوازم آرایشی و نساجی کرده اند برجسته تر شده است.
بازاریابی در قرون وسطی
تحقیقاتی بین قرن های سیزدهم تا پانزدهم، از شهرهایی که به عنوان شهرهای بازار (اقتصادی) اروپا بودند انجام شده است. نتیجه این تحقیقات نشان میداد که در این مناطق هفته ای یک یا دوبار بازارها به صورت محلی برگزار می شدند . این به معنای این است که ، در آن دوران بازاری دائمی( مغازه هایی که به صورت دائم فعالیت داشته باشند) وجود نداشته است. اگر هم اینگونه مغازه ها وجود داشته است، فقط در شهرهای بزرگ قرار داشته و عمومیت نداشتند. اما با گذشت زمان مغازه ها و بازارهای دائمی شروع به فعالیت کردند و به تدریج جایگزین بازارهای دوره ای شدند. در این زمان دستفروش ها و دوره گردها هم برای فروش محصولات خود از استراتژی بازاریابی مراجعه (خانه به خانه) استفاده می کردند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که چین سابقه ای غنی در استفاده از شیوه های بازاریابی اولیه داشته است . از جمله این شیوه ها می توان به : بسته بندی و استفاده از مارک تجاری اشاره کرد. استفاده از این ابزارها در اوایل سال 200 قبل از میلاد بوده است. جامعه چین فرهنگ مصرف گرایی را توسعه داد. اما آغازگر رسمی آن ، در اروپا و کشور بریتانیا بوده است.
بازاریابی در اروپا با أغاز انقلاب صنعتی
اجازه دهید قبل ازینکه سراغ بازاریابی در دوران انقلاب صنعتی برویم ، یک مرور کلی از دوران قبل أن، یعنی بازاریابی در قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم داشته باشیم.
محققان بازاریابی موارد خاصی از شیوه های بازاریابی در اروپا و به خصوص کشور انگلستان در این دو قرن را شناسایی و گزارش کرده اند. با افزایش تجارت بین مناطق و کشورها، شرکت ها به اطلاعات بیشتری نیاز داشتند. تولیدکنندگان محصولات و عرضه کنندگان خدمات بر اساس این اطلاعات تصمیمات مهم کسب و کار خود را اتخاذ میکردند. شرکت ها از انواع تحقیقات در مورد شرایط تجارت و نوع ورود به بازارها استفاده می کردند.
وج وود (از محققان بازاریابی در أن عصر)، استنباط کرد که فروش با قیمت پایین تر منجر به افزایش تقاضا می شود. وج وود با کاهش هزینه ها و کاهش قیمت ها توانست فروش و درنتیجه سود بالاتری به دست بیاورد.
حال که مقدمه ای بردوران قبل از انقلاب صنعتی داشتیم و نکات کلی از أن ارائه شد، میتوانیم به سراغ دوره جدید تر یعنی (بازاریابی در دوران انقلاب صنعتی در اروپا) برویم.
ایده های نوین بازاریابی در دوران انقلاب صنعتی شروع به شکل گیری کردند. این دوران ، اواخر قرن ۱۸ را شامل میشود و تا قرن نوزدهم ادامه داشته است. در این زمان جامعه اروپا بسیار سریع تغییر می کرد. این تغییرات با انگیزه توسعه نوآوری در صنایع علمی بود.
در جریان انقلاب صنعتی بود که خرید کالا برای مصرف کننده آسان تر از این شد که خود افراد شروع به ساخت آن کنند. سرعت یافتن روند تولید و در نتیجه تولید انبوه باعث به وجود آمدن صنایع مختلفی شد. این امر موجب شد نیاز تولید کنندگان برای یافتن راه های بهتر ، جهت توسعه محصولات مورد نیاز مشتریان و رویکرد مناسب برای اطلاع رسانی و فروش به آنها در مورد کالاها احساس شود.
رقابت از اوایل قرن بیستم تا اواخر دهه ۱۹۴۰ در دنیای تجارت تنگا تنگ پیش می رفت. نیاز به افزایش فروش با استفاده از تکنیک های مختلف بازاریابی، بخش بسیار مهمی از این رقابت بود. همچنین این نوع رقابت نیاز به افزایش محصول تولید شده و افزایش سهم بازار در همه صنایع را بیش از پیش باعث می شد. بازاریابی برای بهینه کردن روش های توزیع و همچنین انواع ارتباطات مصرف کننده در این دوران، گسترش زیادی یافت.
تجارت بازاریابی
از دهه ۱۹۶۰ بازارها، با افزایش رقابت به سمت اشباع شدن پیش رفتند . این باعث شد که از آن زمان تا به امروز کسب و کارها و شرکتها، بیشتر به سمت بازاریابی و استفاده از مهارتهای به روز آن پیش بروند. بسیاری از شرکت ها هم با توجه به نیاز مبرم به مهارت های پیشرفته بازاریابی مجبور به استفاده از شرکتهای دیگر در این زمینه شدند.
مشاوران حرفهای و یا آژانس های بازاریابی از توانمندترین شرکای شرکت ها در رشد و توسعه درآمدشان می باشند. مدیران باهوش این شرکت ها، در راستای حفظ و جذب مشتریان و توسعه دانش مدیران بازاریابی خود شروع به برنامهریزی استراتژیک و استفاده از دانش این آژانس ها می کنند.
استفاده از نام تجاری
دنیای بازاریابی در دهه ۱۹۹۰ به کل تغییر کرد. شرکت ها متوجه شدند که می توانند بر محصولات با کیفیت تر تمرکز کنند . بازاریاب های حرفهای نشان دادند که میتوانند مارکهای بهتری برای آنها بسازند. مدیران شرکت ها، از این طریق میتوانستند فروش خود را افزایش داده و به سود بیشتری دست یابند.
بازاریابی اینترنتی
با تکامل وب ، سایت ها ابزاری ضروری برای تجارت و معرفی موثرتر شرکت ها و استارت آپ ها شدند . در اواخر دهه ۱۹۹۰ وبسایت های ساده شرکتها که مبتنی بر متن بودند، شروع به فعالیت کردند . سایت ها در ابتدا برای ارائه اطلاعات در مورد محصولات و خدمات شرکت ها مورد استفاده قرار گرفتند.
اولین شرکتی که کمپین بازاریابی آنلاین را راه اندازی کرد، شرکت بریستول بود. آنها میخواستند محصولات خود را بیشتر و بهتر تبلیغ کنند. این کمپین باعث موفقیت بازاریابی و افزایش چند برابری فروش این شرکت شد.
بهینه سازی موتورهای جستجو(SEO)
در ۲۵ سال گذشته استفاده از وب و موتورهای جستجو برای بازاریابی به صورت تصاعدی افزایش یافته است. جالب است بدانید که موتورهای جستجو از ابتدا به آن شکلی که باید ، کارآمد نبودند و بازدهی لازم را نداشتند.
برای ارائه نتایج و بازدهی بیشتر، موتورهای جستجو دستورالعمل های خود را تغییر دادند. هدف، تایید صلاحیت و کیفیت محتوا ، توسط مراجعین به موتورهای جستجو بود و آنها توانستند با اجرای پروتکل های به این هدف برسند.
بازاریابی از طریق محتوای وبلاگ
وبلاگ ابتدا به عنوان یک دفتر خاطرات آنلاین ایجاد شد. افراد میتوانستند گزارشات روزانه از زندگی شخصی خود را در وبلاگ ها قرار دهند. در اواخر دهه ۱۹۹۰ وبلاگها و محتویات آنها، به بخش مهمی از بازاریابی تبدیل شدند. در سال ۱۹۹۹ تعداد آن ها به بیش از ۲۳ وبلاگ نمیرسید. اکنون پس از گذشت حدود ۲۱ سال ، تخمین زده میشود که بیش از ۱۵۰ میلیون وبلاگ فعال وجود داشته باشد.
وبلاگ ها در حال حاضر بخش عمده ای از کمپین های بازاریابی محتوا را تشکیل میدهند. این کار برای ارائه اطلاعات، ایجاد روابط با مشتریان، رهبری فروش، افزایش آگاهی از نام تجاری، دریافت بازخورد از مشتریان و همچنین بازاریابی در جامعه و موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
آینده بازاریابی
استراتژی های بازاریابی به طور فزاینده ای پیچیده شدهاند و رو به تکامل هستند. اکنون محققان این رشته در حال افزایش آگاهی از مبانی روانشناسی( که بازدید کنندگان را به مشتری تبدیل می کند) و گسترش شبکه های اجتماعی جدید هستند و سرعت رشد در مفاهیم جدید، آینده بازاریابی را غیرقابل پیشبینی کرده است. آنچه مسلم است، بازاریابی همانطور که میدانیم همچنان در حال تکامل و تغییر است و همچنان نقش مهمی در زندگی ما ایفا خواهد کرد. احتمال میرود، که در آینده نه چندان دور ، دیگر از شرکتها و سازمانهای دولتی خبری نباشد و جای خود را به شرکت های خصوصی بدهند و کارکنان شرکت ها نیز به شدت کاهش یابد. انتظار می رود که آینده بازاریابی در کسب و کار ها با افراد و جمعیت کمتری اداره شود، بنابراین پیشبینی میشود در آینده ای نه چندان دور بازاریابی نقشی بسیار اساسی تر را نسبت به اکنون و تاریخچه خود ایفا کند.
مطالب فوق توسط کارشناسان آژانس بازاریابی جاوید ایرانیان تهیه شده است . این مطالب برگرفته از مقاله……. می باشد.
در صورتی که در زمینه تحقیقات بازار، توسعه فروش یا افزایش بازار محصولات خود نیاز به همکاری یا مشاوره داشتید ، می توانید با کارشناسان آژانس بازاریابی جاوید ایرانیان در تماس باشید.
سعی ما آن است که به شریکی مطمئن برای شما تبدیل شویم.