فهرست مطالب
بیزینس پلن چیست؟
• سندی است که شرح تجارت، محصولات، خدمات، نحوه کسب درآمد ، رهبری ، نیروی انسانی، تامین اعتبار، مدل عملکرد و جزئیات ضروری دیگری را برای موفقیت در کسب و کار ارائه می دهد.
• مقاله ای است که موارد مهم کسب و کار را افشا می نماید.
• چگونگی رسیدن به اهداف مهم را به صورت دینامیک (پویا) برای رشد کسب و کارها روشن می سازد.
• به صورت خلاصه، بیزینس پلن ابزاری بسیار موثر برای معرفی کسب و کار شما می باشد.
موارد استفاده از طراحی بیزینس پلن :
۱. صرفه جویی قابل توجه در میزان زمان، پول، انرژی و منابع مورد نیاز برای یک کسب و کار.
۲. سندی برای متقاعد کردن سرمایه گذاران و جذب سرمایه گذار برای مشارکت در پروژه.

طراحی بیزینس پلن
قسمت های مختلف یک بیزینس پلن:
بیزینس پلن شامل پخش های مختلفی از جمله:
– خلاصه دقیقی از کسب و کار
– بیان ایده های کسب و کار
– تحقیقات انجام شده از منابع مستقل
– نحوه رشد کسب و کار در مراحل اولیه
– نحوه انجام خارج و هزینه ها
– چگونگی مدیریت و هدایت تیم
-استراتژی ها و چگونگی تقویت آن ها
– مخاطبان و اهداف قابل دستیابی
– طرح ریزی برای فروش محصول یا خدمت
– تعیین نقاط قوت و ضعف
– پیگیری نتایج و تعیین معیارها برای سنجش آن ها
طراحی بیزینس پلن ها به دو نوع زیر تقسیم بندی می شوند:
۱. بیزینس پلن داخلی :
بیزینس پلن داخلی (راهنمای راهبردی)، ابزاری برای مدیریت و رشد کسب و کار می باشد.
بیزینس پلن داخلی شامل اجزای زیر می باشد:
– استراتژی کسب و کار
– نقاط قوت
– معیارهای ارزیابی
– بودجه بندی
– پیش بینیها
-بازبینی های ماهیانه و تجدید نظر (به روز رسانی)
۲.بیزینس پلن خارجی:
بیزینس پلن خارجی به عنوان سندی رسمی برای درخواست تسهیلات از بانک و یا گرفتن سرمایه گذار کاربرد دارد.
بیزینس پلن خارجی شامل اجزای زیر می باشد:
– تصویر کلی از پروژه در یک بازه زمانی
– بیوگرافی کامل مجموعه
-میزان بازده کار (نتیجه)
– ارائه تصویری قدرتمند از مجموعه
– توضیحات متقاعد کننده

طراحی بیزینس پلن
نحوه نوشتن یک بیزینس پلن موفق:
یک بیزینس پلن موفق شامل سه قسمت اساسی می باشد.
۱. توضیح در مورد مفهوم کسب و کار محصول یا خدمات صنعت مورد نظر ، چگونگی موفقیت کسب و کار و…
۲. بخش بعدی که بسیار مهم است توضیحات در مورد بازار مورد نظر است. در این بخش شما باید مشتریان بالفعل و بالقوه را تشریح کنید و دلایل اینکه آنها می توانند خریدار شما باشند را بیان کنید .در ادامه شما نیاز دارید شرح دهید که می خواهید رهبر باشید یا پیرو.
۳. بخش بعدی، بخش بسیار مهم مالی هر پروژه است. این بخش شامل درآمد ها و به صورت جزئی تمام جریانات نقدی و همچنین هزینه ها و خروجی های پروژه می باشد.
حال بیایید با توجه به دانسته های فوق شروع به نوشتن یک بیزینس پلن کنید. با بکار بردن موارد زیر به راحتی می توانید یک بیزینس پلن را نگارش کنید. خلاصه اجرایی: این بخش یک مرور کلی از کسب و کار شما و برنامه های آتی است. این بخش از کار در حالت عادی شامل یک یا دو صفحه است. هدف در این قسمت تمام چیزهایی است که میخواهید به صورت خلاصه شده به سرمایه گذاران آینده خود در مورد کسب و کارتان بگویید و آنها را ترغیب کنید که با شما شریک شوند. شما باید چیزهای کلی را به آنها بگویید زیرا این یک خلاصه است. شما باید در خلاصه به صورت واضح صحبت کنید. خلاصه شما باید شامل اولویتهای زیر باشد:
- کسب و کارتان چه می کند؟
- اهداف و چشم انداز آینده کسب و کار شما چیست؟
- چه چیزی می فروشید وچه تمایزی با محصولات دیگر دارد؟
- بازار هدف و مشتریان بالقوه و بالفعل شما چه کسانی هستند؟
- برنامه بازاریابی و چگونگی دستیابی به مشتریان به چه صورت است؟
وضعیت مالی فعلی و وضعیت مالی پیش بینی شده و پیش بینی درآمد های تان را توضیح دهید و افراد و تیم درگیر کسب و کارتان را توضیح دهید.

طراحی بیزینس پلن
شرح کسب و کار:
در این بخش ما به دو سوال اساسی پاسخ می دهید، شما که هستید و قصد دارید چه کنید؟ شما در پاسخ به این سوالات باید توضیح دهید که چرا این شغل را انتخاب کرده اید، مزیت رقابتی شما چیست، چشم انداز شما در کسب و کارتان چه می باشد و چرا برای یک سرمایه گذار مناسب می باشید. شما در این قسمت می توانید در مورد آنچه هستید و آنچه می خواهید باشید صحبت کنید شما باید اطلاعات کاملی در مورد بازار خود، از جمله محصولات مختلف و پیشرفت های قابل پیش بینی در آینده ارائه بدهید. در این بخش شما باید در مورد موارد زیر اطلاعات مناسبی داشته باشید:
- تعیین بازه زمانی هر بخش از برنامه
- تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
- تعیین نیازهای مالی پروژه
- موارد اولیه و مورد نیاز بازاریابی.
استراتژی های بازار:
در بخش استراتژی های بازار شما سوال اساسی این است که مشتری ایده آل شما چه کسی است و چه تعداد از آنها وجود دارد . به دست آوردن استراتژی مناسب بازار نیاز به تحقیق و در نتیجه تجزیه و تحلیل از بازار شما دارد . یعنی شما باید با جنبه های مختلف بازار آشنا بوده تا بتوانید بازار هدف مورد نظر را تعریف و عملیات فروش را تعیین کنید. اگر شما یک فست فود داشته باشید دلیلی نمی شود که همه افراد به خاطر نیاز به گرسنگی به شما مراجعه کنند!!! به احتمال بسیار زیاد، شما باید هدف گیری مشتریان خود را، افراد ساکن در اطراف خود در نظر بگیرید و تلاش های بازاریابی خود را در این جهت انجام دهید. اگر شما بازار مناسبی را برای خود انتخاب نکنید و در این راه اشتباهی مرتکب شوید ممکن است تجارت تان را از دست بدهید.
تجزیه و تحلیل رقابتی:
در این قسمت مهمترین هدف پیدا کردن مزیت رقابتی شما در مقابل رقبا می باشد. این مورد در اصل دلیلی است که که مشتریان شما را به جای رقیب تان انتخاب کنند. شما چگونه میتوانید به یک مزیت رقابتی برسید؟ جواب این سوال به مشکلات و نیازهای پیش روی مشتریان شما برمی گردد. شما باید ببینید که چه نیازهایی به صورت مناسب برآورده نشده است؟رقبای شما چه مشکلاتی در ارائه محصول یا خدمت خود دارند؟ یا اینکه چه ساعتی از نیاز مخاطبان در بازار در نظر گرفته نشده است؟ شاید دلیل دیگر این باشد باشد که شما بتوانید بهانه ای ایجاد کنید تا مخاطبان شما را به جای رقبای خود انتخاب کنند.
طراحی و توسعه طرح:
در این قسمت شما باید توضیح در مورد هدف از طراحی و توسعه محصول تان به سرمایهگذاران ارائه دهید. در این بخش شما توضیح می دهید که تولید بازاریابی و تهیه بودجه به چه صورتی انجام خواهد شد.
عملیات و مدیریت طرح:
این بخش شامل توزیعی از نحوه عملکرد تجارت شما است. همچنین شامل توضیح تدارکات سازمان و هزینههای مربوط به عملیات مختلف در سازمان می باشد. تهیه کنندگان :نحوه تهیه مواد اولیه و توضیحات مربوط به آن ها.
- تولید: مدت تولید محصول شما و توضیح مشکلات و موانع پیش روی تولید و نحوه حل آن توسط شما.
- تجهیزات: توضیح اینکه ابزار و فناوریهای لازم برای کسب و کارتان چه ابزاری هستند؟
- امکانات: شامل محل کار تیم شما و توضیحات مربوط به امکانات مورد نیاز آنها می باشد.
- حمل و نقل: در این قسمت شما توضیح می دهید که آیا حمل و نقل را خود بر عهده میگیرید یا برون سپاری می نمایید؟
- فهرست موجودی و نحوه نگهداری آنها: شما باید توضیح دهید که چه مقدار محصول را ذخیره می کنید به چه صورت از آنها نگهداری می کنید؟
برآوردهای مالی طراحی بیزینس پلن :
این قسمت یکی از مهمترین بخش های طراحی بیزینس پلن است. در اکثر بیزینس پلن ها قسمت مالی در آخر قرار دارد. شما در این بخش می بایست بخش های مهم مالی پروژه را برجسته کنید. یک جدول داشته باشید تا بخش های هزینه و درآمد را نشان دهید. وجود جزئیات در قسمت مالی بیزینس پلن شما ما نشان می دهد که به تمام بخش های آن فکر کرده اید و برای آن برنامه دارید. پس باید در این قسمت کمی بیشتر دقت کنید. در این قسمت از بیزینس پلن خود،می توانید سه سطح اطلاعات را بگنجانید: صورت سود و زیان،که منابع هزینهها و درآمدهای شما اشاره دارد. ترازنامه از دیدگاه ارزش سهام به تجارت شما می نگرد. در یک طرف آن، کلیه دارایی های تجاری خود ،از طرف دیگر تمام تعهدات و بدهیهای خود را لیست می کنید. این بخش تصویری جامع از حقوق صاحبان سهام تجاری شما را ارائه می دهد. جریان وجوه نقد هم بخش بعدی گزارشات مالی شما می باشد. اهمیت برآورد جریان وجوه نقد بیشتر در مورد شناسایی بحران ها و یا یا جریانات نقدی منفی در کسب و کار شما می باشد. کارشما بعد از تکمیل کردن تمام قسمت های فوق تقریباً تمام شده است و با اضافه کردن پیوست ها و تکمیل کردن برخی ریزهکاریها بیزینس پلن شما آماده می باشد. شما در صورت نیاز به مشاوره در موارد فوق و تهیه بیزینس پلن می توانید با تیم حرفهای ما مشاوره یا از آنها برای طراحی بیزینس پلن کمک بگیرید.