زمان مطالعه 4 دقیقه

موسسات کوچک هم به مانند سازمان های بزرگ به اطلاعات بازاریابی برای تعیین چشم انداز های آینده خود نیازدارند. شرکت های دانش بنیان و واحدهای کوچک باید از تغییرات جدید در نیازهای مشتریان و تحولات محیط رقابتی آگاهی کامل داشته باشند.
مدیران شرکت های دانش بنیان و شرکت های نوآور اغلب تصور می کنند، تحقیقات بازاریابی مختص شرکت های بزرگ با بودجه های کلان تبلیغاتی و تحقیقاتی است.

اما بسیاری از تکنیک های تحقیقات بازاریابی با هزینه کم یا حتی به صورت رایگان میتوانند به موسسه های کوچک کمک کنند.استفاده از این تکنیک ها با کمی تجربه و داشتن نیروهای زبده امکان پذیر می باشد.

375-1

اغلب این شرکت‌ها به کمک یک موسسه بازاریابی می توانند اقدام به برگزاری تحقیق گروه متمرکز نمایند و بر اساس تحقیقات خود فهرستی برای ویژگی های مهم کسب و کار خود تهیه کنند .انها می توانند از عوامل متمایز کننده در نظر مشتریان در فعالیت خود سودجویند و ظرف مدت کوتاهی به سودآوری برسند. شما باید سعی کنید در نظر مشتریان تان متمایز باشید .شما با این اطلاعات می توانید راه هایی پیدا کنید که بیشتر مورد توجه مشتریان قرار بگیرید.

متاسفانه بسیاری از صاحبان واحدهای کوچک به جای داشتن تفکر بازاریابی دارای تفکر فنی هستند. شاید یکی از دلایلی که 98 درصد کسب و کارهای جدید در 3 سال اول شروع به کار خود منحل می شوند همین باشد. مدیران و صاحبان استارت آپ ها ومشاغل نوپا باید مانند صاحبان شرکت های بزرگ خارجی و داخلی عمل کنند تا به پیشرفت های چشمگیر برسند. یک نمونه خارجی موفق در این زمینه می تواند شرکت بزرگ وبین المللی پروکتر اند گمبل باشد. این شرکت قبل از عرضه یک محصول جدید به بازار ابتدا مشتریان و رقبای خود را را می شناسد و نیاز های بازاریابی متناسب با آنها را شناسایی می کند. قطعا به همین دلیل است که ده ها سال است که این  شرکت های بسیار موفق در عرصه رقابت بوده اند و حذف نشده اند. مدیران واحدهای کوچک و استارت آپ ها می توانند به سادگی و با مشاهده محیط اطراف کسب وکار خود اطلاعات بازاریابی خوبی به دست آورند.

آنها می‌توانند خیلی عادی  به  رقبای خود سر بزنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با ایشان معاشرت کنند. همچنین می توانند برای جمع آوری اطلاعات با آن ها مذاکره میکنند.

همچنین آنها می توانند تحقیقات گروه متمرکز یعنی دعوت از چند نفر برای صرف ناهار و بحث درباره موضوعات مورد علاقه خود استفاده کنند.  همچنین مدیران شرکت های دانش بنیان می توانند با گفتگو با مشتریانی که به آنها مراجعه می کنند با نظر و دیدگاه آنان آشنا شوند .  گام بعدی در انجام این نوع تحقیقات تماس‌های تلفنی تصادفی با مصرف کنندگان محصولات می باشد.  دیدن نقاط مختلف محصول یا خدمت ما از  نقطه نظر مشتری برای تولید یا تکمیل محصولات جدید بسیار مفید می باشد.

همچنین شرکت های استارتاپی می‌توانند از داده های ثانویه نیز مزایای زیادی ببرند. از جمله این اطلاعات ثانویه می توان به :اطلاعات موسسات آماری، رسانه های محلی،آمارهای اتاق های بازرگانی و ادارات دولتی برای رسیدن به نتایج اشاره کرد. مدیران باید ابتدا درباره اهداف تحقیق به دقت تامل کنند و سوالات خود را در این زمینه از قبل آماده نمایند.