بازاریابی ویروسی چیست؟
بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) یکی از انواع بازاریابی است که هدف از آن، فروش محصول یا خدمت به مشتریان بالقوه
از طریق انتشار پیام و محتوا همانند گسترش یک ویروس می باشد. این نوع از بازاریابی شباهت بسیاری به انتشار یک ویروس در
محیط دارد و دقیقا به همین علت است که نام وایرال برای این بازاریابی انتخاب شده است. ویروس اصلی در این بازاریابی، محتوا
می باشد که در دنیای دیجیتال زندگی می کند و انتشار می یابد.
راز موفقیت یک کمپین بازار ویروسی،یابی تولید و انتشار محتواهای جذاب و ارزشمندی است که همانند ویروس، انتشار پیدا
کرده و میلیون ها بار به اشتراک گذاشته می شوند.
چرا بازاریابی ویروسی محبوب است و در شبکه های اجتماعی تاثیر بیشتری دارد؟
امروزه و با توجه به استفاده اکثریت مردم از اینترنت و فضای مجازی، روزانه یک فرد می تواند به راحتی با صدها نفر ارتباط برقرار کند.
سانه های اجتماعی به دلیل سرعت بالا و راحتی به اشتراک گذاری محتواها، بهترین مکان جهت انجام و پیاده سازی بازاریابی ویروسی می باشد.
موفقیت در این امر با دانش کافی درباره ی مواردی چون: علاقه ی مخاطبین، روانشناسی افراد، اخبار و رویداد و … می باشد.
موفقیت یک کمپین بازاریابی ویروسی همراه است با برندشدن و رشد فروشی بی سابقه در یک کسب و کار.
انواع بازاریابی ویروسی
-
بازاریابی ویروسی ارزش ها
-
بازاریابی ویروسی تجربه
-
بازاریابی ویروسی منفعت
-
بازاریابی ویروسی شادی
-
بازاریابی ویروسی نارضایتی
بازاریابی ویروسی ارزش ها
در این نوع از بازاریابی ویروسی، یک فرد با افراد دیگر درباره ی ارزش خرید یک محصول و یا یک معامله صحبت می کند. ایناتفاق زمانی می افتد که یک شرکت محصول و یا خدمت با کیفیتی ارائه دهد. در این صورت مصرف کننده از کیفیت محصول راضی بوده و درباره ی ارزش آن نیز با دیگران صحبت می کند.
بازاریابی ویروسی تجربه
برخی افراد علاقه دارند تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذراند. به طور مثال فردی در یک رستوران غذای خوبی را تجربه می کند و آن را با دوستانش به اشتراک می گذارد و آنان را تشویق می کند تا به آن رستوران بروند. در این نوع بازاریابی، شرط لازم تمرکز بر مدیریت تجربه مشتریان می باشد.
بازاریابی ویروسی منفعت
در این نوع بازاریابی، یک شرکت جهت معرفی برند و محصولاتش به دیگران، امتیازی به افراد می دهد. در حقیقت آنان را تشویق به انجام این کار می کند و این کار باعث جذب بیشتری مشتری می شود. به این نوع بازاریابی، بازاریابی ویروسی حیله ای نیز می گویند.
بازاریابی ویروسی شادی
این نوع بازاریابی همانند بازاریابی تجربه است. در حقیقت زمانی که افراد با استفاده از محصول و یا خدمت شرکتی احساس شادی و رضایت می کنند، سعی می کنند آن احساس را با دیگران نیز به اشتراک بگذارند.
بازاریابی ویروسی نارضایتی
سرعت انتشار و تکثیر پخش ویروس نارضایتی بالا است. زمانی که فردی از عملکرد، محصول و یا خدمت یک شرکت ناراضی باشد به سرعت آن را پخش می کند. بنابراین باید به شکایات مشتریان به سرعت رسیدگی شود تا مبادا در جامعه همه گیر شود. محتوای ویروسی چیست؟ محتوای ویروسی می تواند شامل:ایمیل، پیامک، پست در رسانه های اجتماعی، فایل صوتی، توئیت متفاوت، بازی کم حجم، مقاله ی جذاب و یا هر نوع دیگری از محتوا باشد که به سرعت در بین مخاطبین تکثیر می شود و با چندین بار انتشار به دست افرادی می رسد که به صورت مستقیم به آن محتوا دسترسی ندارند.
محتوای ویروسی باید به گونه ای باشد که مردم را تشویق کند تا آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. وایرال شدن یک محتوا توسط مردم به چهار شیوه انتشار می یابد که به شرح زیر می باشد: محتوا در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود. (Share)در وب سایت های مختلف به محتوا لینک داده می شود. (Backlink)محتوا برای افراد دیگر ارسال می شود(Forward)درباره ی محتوا بین افراد دیگر گفت و گو صورت می گیرد.
انواع محتواهای ویروسی محتوای معرفی محتواهایی که به معرفی یک مکان خاص می پردازد. هر چه یک محتوا خاص تر باشد، احتمال وایرال شدن آن نیز بیشتر است. محتوای ویدیویی امروزه ویدیو میان کاربران محبوبیت ویژه ای پیدا کرده است و سرعت انتشار آن در شبکه های اجتماعی نیز بالا است.
برای اینکه ویروسی شدن یک محتوای ویدیویی افزایش یابد باید سعی شود یا به صورت تخصصی تولید شود و یا جنبه ی عمومی داشته باشد. محتوای ترند محتوایی که با ترند روز ارتباط دارد مانند:آلودگی هوا، خبرهای روز، ایام نوروز و یا هر چیز دیگری که مرتبط با ترند روز باشد.
محتوای فهرستی
این محتوا شامل مطالبی است که در آن شما فهرستی را تهیه می کنید. این فهرست می تواند شامل روش ها، توصیه ها ،تکنیک های انجام یک کار و… باشد. یک محتوای فهرستی با تیتری جذاب احتمال وایرال شدن بیشتری دارد.
محتوای تحقیقاتی
محتوای تحقیقاتی، محتوایی است که شامل تحقیقات آماری می باشد. این روزها این نوع محتوا بیشتر از بقیه محتواها در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شوند.
محتوای جملات مشهور
در این نوع از محتوا، در همه ی حوزه ها اعم از روانشناسی، انگیزشی، مدیریتی، سیاسی و … متن و اینفوگرافی به اشتراک گذاشته می شود. محتوای مربوط به یک جنسیت محتواهایی که فقط به یک جنسیت ( مرد یا زن) مربوط می شود. این نوع از محتوا هر چه قدر اختصاصی تر و مربوط به یک حوزه خاص باشد، احتمال وایرال شدن و به اشتراک گذاری آن نیز بیشتر می شود.
چگونه یک محتوا وایرال می شود؟
محتوا را جذاب و بحث برانگیز تولید کنید یک محتوایی که شما تولید می کنید می تواند توسط یک کاربر چالشی و بحث برانگیز باشد و از دید یک کاربر دیگر بیهوده و غیرقابل انتشار باشد. برای این کار یک موضوع را انتخاب کنید که در حوزه ی کاری خودتان باشد. اتفاقات جدیدی که در حوزه ی کاری تان پیش آمده است را با اتفاقات گذشته گره بزنید و به دنبال یک ارتباط بین آن ها باشید. نظر را خود را در رابطه با موضوع انتخاب شده با کمی چاشنی نقد (منفی و یا مثبت) بیان کنید. این راه به بحث برانگیز کردن محتوای تان کمک می کند.
احساسات را برانگیزید با محتوایی که تولید می کنید سعی کنید احساسات کاربر و یا مخاطب را بر انگیزید، این بدین معنی نیست که کاربر مجبور شود گریه کند و یا هر احساس دیگری کنید. برانگیختن احساسات با محتوا به معنی این است که ذهن مخاطب درگیر شود. محتوا برایش عجیب و جذاب باشد و بتواند آن را تحلیل کند و با دیگران به اشتراک بگذارد. در این صورت است که محتوای شما ویروسی می شود. محتواهای جدید و چالشی ایجاد کنید.
به دنبال حرف جدید باشید. هر چه قدر در حوزه ی کاری تان نفر اول باشید،احتمال انتشار و اشتراگ گذاری محتواهای تان نیز بیشتر خواهد بود. اگر هم قصد دارید به موضوعات قدیمی بپردازید، آن ها را با چالش های جدید مطرح کنید. محتوای متنی را همراه با عکس منتشر کنید برای محتواهای متنی که قصد دارید در سایت و شبکه های اجتماعی خود منتشر کنید، عکس هم اضافه کنید.
تحقیقات نشان می دهد محتواهایی که دارای عکس باشند، ۸۰٪ بیشتر باعث جلب توجه کاربران می شود. عکس و اینفوگرافیک همچنین باعث خواناتر شدن متن نیز می شود. در تیترهای محتوا از اعداد و سوال ها استفاده کنید. تیترهای یک محتوا وقتی دارای عدد و یا سوال باشند، باعث جذاب تر شدن آن می شوند. تحقیقات نشان می دهد تیترهایی که دارای عدد می باشند، ۳۶٪ بیشتر باعث جذب کاربر می شوند.
منابع را ذکر کنید سعی کنید هر متنی که انتشار می دهید، در پایان منبع آن را نیز ذکر کنید. اگر از چند منبع مختلف در نوشتن یک متن استفاده کرده اید، تمامی منابع را ذکر کنید. در محتوایی که منبع ذکر شود اعتبار آن بیشتر شده و امکان وایرال شدن آن محتوا نیز بیشتر می شود. مشکلات را حل کنید! این سوال را در ذهن خود نگه دارید: کاربران به چه علت در اینترنت به دنبال محتوا هستند؟ برای یافتن پاسخ مشکلات خود. اگر در صفحه ی شما، کاربر پاسخ مشکل خود را بیابد آن را با دیگران به اشتراک می گذارد.
سعی کنید محتواهای بیهوده و بی کیفیت و یا بدون هدف تولید نکنید. محتوایی وایرال می شود که به طور تخصصی و دقیق به مشکلات نگاه کرده و پاسخی برای آن ارائه دهد. قواعد نگارشی و دستور زبان را رعایت کنید محتوایی که دارای غلط نگارشی و یا دستور زبانی باشد، به هیچ وجه وایرال نمی شود. محتوایی که غلط نگارشی داشته باشد بد خوانده می شود.
کسی هم علاقه ای به انتشار آن نشان نمی دهد. بسیار مهم است که محتواهایی که انتشار می دهید عاری از هر گونه غلط نگارشی و یا دستور زبان باشد. محتوای وایرال شده چگونه منتشر می شود؟ روش ها و محیط های متفاوتی برای انتشار محتویی ویروسی وجود دارد که به شرح زیر می باشد: شبکه های اجتماعی ( فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و …) سایت های به اشتراک گذاری ویدئو (یوتیوب و …) ایمیل روش دهان به دهان در این قسمت تبلیغات دهان به دهان به صورت سنتی اتفاق نمی افتد، زیرا ماهیت پیام شما دیجیتالی است و نیاز به اینترنت دارد.
تبلیغات دهان به دهان در بازاریابی ویروسی نسبت به بازاریابی سنتی برتری دارد و این برتری در سرعت انتشار پیام می باشد. در فضای اینترنت و بازاریابی ویروسی دسترسی به صدها یا میلیون ها نفر به راحتی و در زمان کمی اتفاق می افتد اما در روش سنتی اصلا به این صورت نیست. «پروفسور کاپلان» درباره ی انتشار محتوای ویروسی می گوید: «انتشار پیام درست به پیام رسان درست در محیط درست.» سه عنصر اصلی که برای انتشار محتوای ویروسی نیاز داریم عبارت است از: پیام رسان، پیام و محیط. پیام رسان: برای وایرال شدن یک پیام، به سه پیام رسان نیاز داریم. در اینجا منظور از پیام رسان شبکه های اجتماعی نمی باشد
بلکه به افراد اشاره داریم. این سه پیام رسان عبارت اند از: متخصصین بازار، افرادی که تاثیرگذاز هستند و فروشندگان. متخصصین بازار، افرادی هستند که همیشه در راس یک موضوع قرار دارند و همیشه هر موضوعی که پیش می آید زودتر از همه باخبر می شوند. برخی از این افراد کسانی هستند که وقتی پیامی را دریافت می کند به سرعت آن را در شبکه های اجتماعی منتشر می کنند.
افراد تاثیرگذار کسانی هستند که می توانند به خوبی روابط اجتماعی قوی با افراد برقرار کنند. این افراد به طور معمول اشخاص زیادی را می شناسند و پل ارتباطی خوبی میان آن ها برقرار می شود. فروشندگان هم افرادی هستند که پیام را از منابع خبری گرفته و آن را جذاب کرده و سپس محتوای تولید شده را در اختیار افراد تاثیر گذار قرار می دهند تا آن را نشر دهند
. پیام: پیام هایی ویروسی شده و به سرعت تکثیر می شوند که جالب بوده و به یادماندنی باشد. پیام باید خاص و منحصربه فرد باشد و ایده اصلی را با خود داشته باشد و کاربر را متقاعد کند تا آن را به اشتراک بگذارد.
محیط: جهت انتشار محتوا باید دقت داشته باشید که در محیط مناسبی محتوای خود را نشر دهید، زیرا مردم حساسیت زیادی نسبت به محیط دارند. همچنین باید دقت داشته باشید که در زمان و مکان مناسبی محتوای خود را نشر دهید.
حلقه ی بازاریابی ویروسی چیست؟
زمانی کمپین بازاریابی ویروسی، موفق خواهد شد که این حلقه به درستی شکل گیرد و انجام شود. محتوای یک تبلیغات ویروسی باید خاص، منحصر به فرد، خلاقانه و جذاب باشد تا ارزش به اشتراک گذاری را داشته باشد. پس از تولید محتوای ویروسی، باید آن را در اینترنت و شبکه های اجتماعی منتشر کنید. کاربران باید تشویق شوند تا محتوای شما را مشاهده کنند و ذهن شان درگیر شود و روی آن کلیک کنند. در پایان درصورتی که محتوای شما به اندازه ی کافی جذاب و با کیفیت باشد کاربر ترغیب می شود تا آن را با دیگران به اشتراک بگذارد. در این صورت است که محتوای شما ویروسی شده و قرار است میلیون بارها منتشر شده و کسب و کارتان رونق گیرد. در پایان خلاصه ای از نکات مهم بازارایابی ویروسی را بیان می کنیم.
-
محتوای ویروسی باید خلاقانه، خاص، منحصربه فرد و جذاب باشد.
-
محتوای ویروسی باید به گونه ای تولید شود که ارزش انتشار و به اشتراک گذاری را داشته باشد.
-
رمز موفقیت یک کمپین بازاریابی ویروسی بر اساس سخن «پروفسور کاپلان» این جمله می باشد: «انتقال پیام درست به
پیام رسانان درست در محیط درست»
-
مهم ترین شاخص ارزیابی بازاریابی ویروسی، تعداد بازدید محتوای وایرال شده است.
-
هرقدر محتوای وایرال شده با سرعت بیشتری انتشار یابد، شدت ویروسی بودن آن نیز بیشتر است.
-
مهم ترین مزایای بازاریابی ویروسی، هزینه پایین، سرعت انتشار بسیار بالا و نفوذ و تاثیر پذیری می باشد.