فهرست مطالب
تیم سازی چیست؟
تعریف : تیم سازی تکنیکی مدیریتی است که برای بهبود کارایی و عملکرد گروههای کاری ، و افزایش بهره وری شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرد .این تکنیک شامل مهارت های زیاد ی شامل تجزیه و تحلیل محیط داخلی کسب و کار و مشاهده نحوه رفتار افراد می باشد و منتج به تشکیل یک تیم قوی و توانا می شود. تنها انگیزه برای انجام این کار، دستیابی و رسیدن به اهداف سازمان با صرفه حداقل زمان و بیشترین بهره وری می باشد .
شما باید درک کنید و بدانید که چگونه باید یک تیم خوب ساخته شود. تشکیل یک تیم مناسب نیاز به مهارت و تجربه زیادی دارد. معمولاً برخی از مدیران سابق یا فعلی شرکت ها یا سازمان ها ، در مهارتهای تیم سازی تخصص دارند و برای پروژه های این چنینی ، توسط شرکت ها دعوت به همکاری (استخدام) میشوند . مدیر و مسئول ایجاد تیم، باید بتواند نقاط قوت و ضعف هر یک از اعضای تیم را دریابد، و به ترکیب مناسبی از افراد با توجه به ویژگی و مهارتهای آنها برسد . او باید بتواند بهترین ترکیب تیم را برای رسیدن به موفقیت بیشتر سازمان تشکیل دهد. مدیر تیم باید در توسعه روابط فردی و افزایش اعتماد بین اعضای تیم تلاش کند. مدیر باید ارتباط و تعامل بین اعضای تیم را تقویت کند و اهداف و مقاصد سازمان را به روشنی برای اعضای تیم تعریف کند . همچنین او باید نقش هر یک از اعضای تیم جهت دستیابی به اهداف سازمان را مشخص کند .

محتوای این مقاله راجع به:
تیم سازی
روندهای موثر تیم سازی
مزایا تیم سازی درست
معایب و روش های غلط
و نمونه مثال ها می باشد.
فرایند تیم سازی
این یک فرآیند گامبهگام است که هدف آن ایجاد تغییر مطلوب و دستیابی به اهداف سازمان و شرکت می باشد. تیم ها معمولاً برای یک کار یا پروژه خاص تشکیل می شوند و بیشتربصورت کوتاه مدت شکل میگیرند.
تشخیص نیاز به تیم سازی
شما باید نیاز یک تیم برای انجام یک کار خاص را تجزیه و تحلیل و بررسی کنید. قبل از تشکیل تیم باید هدف از انجام کار، مهارتهای مورد نیاز برای کار و پیچیدگی آن را مشخص و درک کنید.
مشخص کردن اهداف و مجموعه مهارتهای مورد نیاز
در این مرحله، زمان بیان اهداف و مهارت های مورد نیاز برای تحقق آن فرا می رسد. نقش هر یک از اعضای تیم را در نظر بگیرید.
مدیر تیم باید جنبههای مختلف (شامل: تعاملات با این افراد، نقش ها و مسئولیت های آنها ، مشخص کردن نقاط ضعف و قوت تیم ، ترکیب و تناسب اعضای احتمالی تیم) را در نظر بگیرد.
تعیین استراتژی برای تیم سازی
مدیر تیم ابتدا باید هدف و ماموریت سازمان یا شرکت خود را به صورت منطقی بفهمد ، تا طبق آن یک تیم موثر تشکیل دهد. او باید خودش ابتدا اهداف ، نقش ها ومسئولیت ها ، بازخورد و خروجی (سود و مزایا) و ایجاد اعتماد در تیم را درک کرده باشد ، آن زمان است که می تواند از ایجاد یک تیم مناسب اطمینان حاصل کند.
انتخاب افراد مناسب
در این مرحله با توجه به خروجی مرحله قبل، افراد مناسب برای تیم مشخص می شوند تا با هم یک تیم موثر را تشکیل بدهند . هر یک از اعضا با وظایف و مسئولیت های خود در تیم آشنا می شوند. افراد باید از روشهای انجام مسئولیت به بهترین نحو اطلاع پیدا کنند.
ایجاد قوانین برای تیم سازی بهتر
در این مرحله قوانین مربوط به : گزارش اعضای تیم ، برنامه جلسات و نوع تصمیم گیری در داخل تیم بیان می گردد. با این روش افراد تشویق می شوند که برای ایجاد ارتباط مفید و موثر در تیم تلاش کنند.
نقاط قوت افراد تیم را شناسایی کنید.
از راه های مختلفی می توان برای نشان دادن نقاط قوت افراد تیم استفاده کرد. یکی از معمول ترین این راه ها استفاده از یک روان شناس سازمانی در هنگام مصاحبه استخدام می باشد. این روش به آشنایی بیشتر مدیران تیم با نقاط قوت و ضعف اعضا، کمک بسیار زیادی میکند.
خود را به عنوان عضوی از تیم بدانید و در تیم باشید.
در این مرحله مدیر باید به عنوان یک عضو با تیم باشد، نه به عنوان یک مدیر. آگاهی دادن به اهمیت افراد در تیم و برخورد برابر و مناسب با هر یک از اعضا ضروری است. اعضای تیم باید مدیر خود را بهعنوان رهبر تیم، مربی و الگوی خود ببینند.
نظارت بر عملکرد
گام بعدی بررسی عملکرد و بهره وری هر یک از اعضای تیم است. این بخش شامل نقاط ضعف و راه های مرتفع کردن آن نقاط ضعف می باشد. این مرحله برای بهبود عملکرد و بهره وری تیم در درازمدت ضروری است.
برنامه ریزی جلسات
یکی از مهمترین مراحل و دلایل برگزاری جلسات ، برای بحث در مورد عملکرد تیم و مشکلات مربوط به وظایف هر یک از اعضای تیم، و بحث در مورد اانجام قدامات سازنده در آینده می باشد.
تیم را منحل کنید
سرانجام مدیر باید نتایج را بررسی کرده و به افراد برای مشارکت و پیشرفت آنها پاداش دهد. و در آخرتیم با تحقق یا شکست درخصوص هدفی که برای آن تشکیل شده بود ،منحل می شود.

مزایا ی تیم سازی موثر
تیم سازی به عنوان یک تکنیک برای توسعه فعالیت های شرکت و مدیریت موثر تر کارها مورد استفاده قرار می گیرد. برای دستیابی به اهداف بلند مدت ، به ایجاد یک تیم مناسب و مفید نیاز است (که معمولا هم تشکیل این تیم ها موثر هستند).
مستقیم به سوی چشم انداز و ماموریت خود (سازمان ،شرکت،کسب و کار شخصی و…)حرکت کنید:
فعالیت هایی که در راستای تیم سازی انجام می شود، نقش و اهمیت تیم را برای رسیدن به چشم انداز و اهداف شرکت مشخص می کند. این امر باعث میشود اعضای تیم اهداف، ماموریت و چشم انداز شرکت را به وضوح درک کنند و برای مشارکت در رسیدن به آنها تلاش کنند.
ارتباط و همکاری :
فعالیتهای تیم سازی، روابط بین فردی اعضای تیم را تقویت میکند و باعث راحتی بیشتر و آشنایی افراد با یکدیگر میشود. تیم سازی موثر باعث ایجاد اعتماد و همکاری بین اعضای تیم میشود. این کار می تواند بسیار مثمر ثمر واقع شود.
تعیین نقش ها و مسئولیت ها:
تیم سازی فعال، نقش هر یک از اعضای تیم را مشخص و روشن می کند. علاوه بر این به اعضای گروه مسئولیت های فردی همراه با انگیزه انجام کار گروهی داده می شود.
آغاز تفکر خلاق و حل مسئله:
در یک تیم، افراد انگیزه لازم را به دست می آورند تا نظرات و راه حل خود را برای یک مشکل خاص و یا بهبود عملکرد شرکت ارائه دهند. این منجر به طوفان فکری و رشد جنبه های خلاق در آنها میشود. این روش ایجاد اعتماد و روحیه و احساس مسئولیت را در اعضای تیم افزایش می دهد و باعث افزایش اعتماد به نفس اعضای تیم می شود، تا مهارت های خود را توسعه داده و روابط بین فردی قوی ایجاد کنند. در نهایت با تیم سازی موثر، روحیه و اعتماد اعضای تیم تقویت می شود.
تغییرات را معرفی و مدیریت کنید:
تکنیک های معرفی شده باعث می شود که آشنایی افراد تیم با افراد جدیدالورد (تازه وارد) ، راحت تر شکل بگیرد . یک مدیر خوب می داند که برای افزایش کارایی سازمان باید به سمت کار تیمی پیش رفت. او می دان کا باید هر یک از وظایف را به تیمی مناسب و متخصص واگذار کند .هیچگاه یک فرد نمی تواند در یک سازمان به تنهایی باعث پیشرفت شود. بنابراین تیم سازی به مدیران کمک میکند تا کار را به تیم درست محول کنند.
بهره وری بهتر:
اگر تیم عاقلانه و درست شکل بگیرد و اعضای تیم به طور مشترک برای رسیدن به اهداف تلاش کنند، میزان بهره وری همه افراد تیم بهبود مییابد. تیمی با عملکرد خوب می تواند سازمان یا شرکت را به اهدافش برساند. در عین حال یک تیم ناکارآمد می تواند منجر به اتلاف وقت و منابع شرکت شود.

تاثیرات نامطلوب متعددی در ایجاد تیم های ناکارآمد وجود دارد :
معایب ساخت تیم های ناکارآمد
ایجاد تعارض:
گاهی اوقات تیم ها فاقد هماهنگی و درک متقابل بین اعضای خود می شوند. این موضوع منجر به درگیری درون تیمی میشود و در نتیجه کارایی و بهره وری تیم را کاهش می دهد و زمان زیادی برای مدیریت این بحران به هدر می رود.
اعضای غیرمولد در تیم:
گاهی اوقات برخی از اعضای تیم کمک چندانی به عملکرد تیم نمی کنند. چنین افرادی به عنوان اعضای تیم آزاد در نظر گرفته میشوند. آنها با عملکرد خود به ما می فهمانند که برای تیم ناکارآمد و کم بازده هستند .این بازخورد های منفی ممکن است منجر به عدم همکاری شود. افراد با هم متفاوت هستند و علایق و سلایق مختلفی دارند. اعضای تیم گاهی فاقد همکاری و اتحاد هستند، این عدم همکاری بین اعضای تیم منجر به هدر دادن تلاشها و مانع عملکرد مناسب تیم به طور کلی می شود.
مشکل در ارزیابی عملکرد فردی :
هر نتیجهای ممکن است با ایجاد تیم به دست بیاید خواه موفقیت باشد و خواه شکست. معمولاً شرکت ها در حالی که به تلاش های کل تیم پاداش میدهند، از پرداخت پاداش به هر یک از اعضا به صورت جداگانه چشمپوشی میکنند. در صورتی که نباید عملکرد فردی افراد در تیم نادیده گرفته شود.
هزینه فعالیت های تیم سازی :
علاوه بر زمان، هزینه و منابع زیادی برای اطمینان از بازخورد تصمیم گیری و مدیریت تعارض در تیمهای تشکیل شده صرف می شود. بررسی مسائل مربوط به تیم در صورت شکست و یافتن دلایل این شکست ها بسیار مشکل میشود. گاهی اوقات اعضای تیم مسئولیت کار خود را بر عهده نمی گیرند و سایر اعضا را مسئول نتیجه نامطلوب میدانند . اما در صورت موفقیت، هر یک از اعضای تیم برای خود مشغول جمع کردن اعتبار می شوند و تلاشهای کل تیم را نادیده میگیرند.
مثال
شرکت گوگل یک بار درباره” چگونه یک تیم کامل بسازیم” تحقیق کرد. با انجام تحقیقات مختلف مشخص شد که اکثر افرادی که با هم در یک تیم کار می کنند و حرف خود را بهتر بیان می کنند ، راحت تر هستند و از یکدیگر درک متقابلی دارند. این گفتگوی راحت می تواند در عملکرد تیم بسیار تاثیر بگذارد . تا آنجا که ممکن است، از افراد درونگرا در تیم خود استفاده نکنید. شاید کار آنها خوب باشد اما بر رفتار دیگر اعضای گروه تاثیر می گذارند و باعث تو دار شدن افراد می شوند .شرکت گوگل با این تحقیقات متوجه شد که افرادی با طرز تفکر های مشابه به یکدیگر فرصت می دهند تا نظرات خود را ارائه دهند و به صورت یکسان به ایده های یکدیگر گوش دهند. اینگونه افراد تمایل دارند تیمی با عملکرد قوی را با هم تشکیل بدهند.
با توجه به مطالب فوق بدیهی است که ساختن تیمی قوی باعث پیشرفت هر کسب و کاری می گردد امیدواریم که مباحث فوق توانسته باشد در دیدگاه شما ما نسبت به تیم سازی تاثیر مثبت بگذارد.
مطالب فوق توسط کارشناسان آژانس بازاریابی جاوید ایرانیان تهیه شده است و برگرفنه از مقاله……..می باشد.
در صورتی که در زمینه تیم سازی و افزایش انگیزه تیم ، تحقیقات بازاریابی ، توسعه فروش یا افزایش بازار محصولات خود نیاز به همکاری داشتید، می توانید با کارشناسان آژانس بازاریابی جاوید ایرانیان در تماس باشید.